Kumari Devi o la llibertat d'una deessa


Els darrers dies d'agost va sortir a la premsa una informació d'àmbit internacional on es feia ressò de la decisió que el Tribunal del Nepal havia decidit que una tradició mil.lenària del seu país violava els drets dels infants. Les Kumaris o "deesses" són aïllades i venerades en temples a l'edat de cinc anys privant-les de qualsevol educació bàsica i de relacions socio-afectives.

Intentaré posar-vos en antecedents: Kumari, o Kumari Devi és el nom amb què es designa una persona a qui se'l considera com una deessa vivent al Nepal. Literalment, Kumari significa verge en nepalès. Una Kumari és un nena en la prepubertat, que és seleccionada de la casta Shakya, pertanyent a la comunitat Nepalesa de Newari. La Kumari és venerada i idolatrada per alguns dels hindús del país, com també per budistes nepalíes, però no pels budistes Tibetans.

Mentre que existeixen moltes Kumaris al llarg de tot el territori Nepalès, comptant que algunes ciutats ostenten algunes d'elles, la més coneguda és la Kumari real de Katmandu. Ella viu en el Kumari Ghar, un palau en el centre de la ciutat. El procés de selecció és especialment rigorós per a les candidates. L'actual Kumari real, Preeti Shakya, va ser ungida el 10 de juliol del 2001 als quatre anys d'edat. Es creu que una Kumari és la reencarnació de la deessa Taleju fins que la nena comença a menstruar, després del qual, els nepalíes creuen que aquesta deessa es desencarna del seu cos. Igualment, una malaltia greu o un accident que ocasioni un profús vessament de sang, també són considerades com possibles causes perquè ella pugui retornar al seu previ estat com una nena normal. Encara que últimament, una de les tres deesses nepalíes, una nena de nou anys, Sajani Shakya seria desposseïda de la seva divinitat pel govern Nepalès, més precisament pel tribunal suprem de Nepal, per haver viatjat als Estats Units per un mes i sense autorització, un cas insòlit en els 700 anys d'història de les deesses Kumari. Sortir sense permís del seu temple d'adoració és considerat a Nepal, com un acte sacríleg, doncs les Kumari no poden ser tocades per ningú i només s'alimenten per mitjà d'un menjar ritual cridat pur. (font Wiquipèdia, fotografia: National geographic)

Doncs bé, després d'haver presentat ara fa tres anys un recurs al Suprem l'advocada i activista Pun Devi Maharjan, aquest va decidir mantenir les kumaris, és a dir mantenir la tradició, però assegurant-se que no es violen els seus drets com ara el d'educació o sanitat. Es proposa també crear un comitè de cinc persones encarregat d'informar al Tribunal, al termini d'un any, sobre les mesures adoptades. Així poc a poc i molt lentament es van trencant barreres i "esclavatges" per fer més humana i digne la humanitat. És un petit pas pels Drets dels infants, petites gotes per què tot nen/a tingui els mateixos drets en qualsevol lloc del planeta i no se n'abusi de cap manera.

Comentaris

Entrades populars