Shalom! Petites esperances per a la Humanitat


Si no hi ha instrucció no hi ha educació sense educació no hi ha instrucció.
Si no hi ha ciència no hi ha pietat, si no hi ha pietat no hi ha ciència.
Si no hi ha coneixement no hi ha comprensió, si no hi ha comprensió no hi ha coneixement.
Si no hi ha aliment no hi ha estudi, si no hi ha estudi no hi ha aliment.

Aquell qui els seus coneixements superen les seves actuacions, s'assembla un arbre, que les seves branques són moltes i les seves arrels escases, que quan bufa el vent l'arrenca i el transtorna, com està escrit (Jer17):

"I serà com una ginesta solitària al desert que no veurà quan vingués el bé, viurà en la sequedat de les estepes, a terra desolada i deshabitada.
Però el que les seves actuacions excedeixen als seus coneixements, se n'assembla a l'arbre les branques del qual són poques i els seves arrels moltes, que si tots els vents del món li bufen, no el poden moure del seu lloc... Serà un arbre plantat al costat de les aigües, que estén les seves arrels a prop del riu, no es ressentirà quan vingui la calor i els seves fulles quedessin verds i en el temps de la sequera no es fatigarà, ni deixarà de donar fruits. "

Rabí Elazar Ben Azarya
(Pirke Avót- Tractat d'Ètica Jueva- /traduït per Jacob Benzaquen Sananes Z"L)

Així s'iniciava un sopar fòrum, ara farà uns deu dies en que vaig assistir, amb Aaron Aazagury: President de la Fundació Keren Hayesod President de la filial barcelonesa B'nai B'rith Internacional i Sidney Aazagury: Ex-president de la Junta Directiva de la Comunitat israelita de Barcelona. Com resumir l'existència d'un poble des de fa més de dos mil anys, com explicar la controvèrsia històrica d'un poble inmers en persecusions, diàspores, disputes.... amb altres pobles? Aquesta va ser la gran proesa que va succeïr aquella nit.

Parlar del poble hebreu no és gaire fàcil ja que té una doble imatge simultàneament la del poble perseguit i la de bèlic aliat amb Estats Units. Tot així, intentaré fer unes pinzellades de fets d'un poble que realment en els mitjans de comunicació s'obliden de dir, no és notícia.

Esperança pels malalts de leucemia: s'ha descobert un nou implant de medula osea que no requereix ja una correspondència genètica total entre la sang del donant i del receptor , és el fruit de la col.laboració científica italo-israelí, creat pel professor Yaacov Rowe de l'Hospital Rambam de Haifa.

Invent israelí: recolector d'olives a motor. Les fàbriques metalúrgiques del kibutz Nir David han elaborat un novedós mètode que permet l'aprofitament de més d'un 95% de les olives. Aquesta màquinària s'ha posat a la venta a molts països del món inclòs el nostre.

Cirugiants cardíacs israelins i palestins van operar en equip a tres nenes petites de la Franja de Gaza. Els metges van dir que la vida d'aquestes nenes haurien perillat sense aquestes operacions. Una de les nenes, un bebè, li van fer una operació a cor obert per corretgir un defecte cardíac congènit, i a les altres els hi van tancar orificis en el cor. Les tres intervencions van finalitzar amb èxit. S'ha de dir que aquests metges pertanyen a un grup humanitari israelí "Save a Childs Heart" que tracta nens amb patologies cardíaques en zona de conflicte o on no hi ha atenció mèdica especialitzada .

Podria explicitar altres petites esperances que s'estan realitzant dia a dia, però el més important d'això és pensar que un altre món és possible. Arribarà un dia que aquest tipus de notícies seran portada i no un petit retall enmig d'un diari com avui en dia són. Seran noticia quan la Humanitat sigui humana.

Shalom!

Shalom (שלום) és una paraula hebrea que significa «pau». Igual que en catala, pot referir-se tant a la pau entre dues parts com també a una pau interior, calma o tranquil·litat d'un individu. S'utilitza també com fórmula de salutació, equivalent a «hola» o «adéu».
L'arrel lingüística de shalom la podem vincular amb le-shalem, que significa «completar, retribuir, pagar, compensar». Per això es pot dir que no és només l'absència de conflicte o la desaparició d'hostilitat, sinó que el shalom apareix quan s'equilibra el que està descompensat, al promoure la justícia i la igualtat integral.
Se sol utilitzar com la forma abreujada de la frase
Shalom Aleichem (literalment «la pau sigui amb tu») que es pot traduir com hola (una salutació).

Comentaris

Efrem ha dit…
Ep, ara no tinc temps de llegir "bé" el bloc, però he fet un petit repàs entrelínies a alguns escrits i els trobo interessants, així que amb el teu permís t'afageixo a favorits per no oblidar el bloc i anar-lo visitant. Salutacions!
Aina ha dit…
Bon dia!
Moltes gràcies per per entrar a una real utopia i lincar-la en el teu blog!
Compartirem esperances!!!

Entrades populars