Pobresa- Blog Action Day


Potser la crida que es va fer a Blog Action Day a final de setembre per fer un post al dia d'avui parlant de la pobresa, sigui útil per movilitzar les persones, nosaltres, per intentar canviar el món que ens envolta, si més no, a sensibilitzar-nos davant d'una realitat molt dura, però que en el nostre petit món, molts cops no en som o no volem ser-ne conscients.
Quan vaig decidir apuntar-me a Blog Action Day no sabia ben bé per on ho enfocaria. El tema de la pobresa és realment un tema molt important i a la vegada molt ampli ja que es va irradiant cada cop més a en diversos aspectes de la vida i del Món. Resulta ser una pandèmia que molts cops ens sentim impotents en trobar una solució autèntica. Però havia de centrar-me en algun aspecte en concret. Al resultat aquí el teniu!

Pobresa en la Infancia
Quan pensem en la pobresa infantil, és té molta tendència ha pensar amb nens del tercer món en pobresa extrema. Però el cert és que hi ha un altre tipus de pobresa infantil molt més pròxima a nosaltres, els nens pobres en països rics.

És una falsa creença, pensar que al primer món no hi ha pobresa, ja que també hi ha nens i nenes pobres als països industrialitzats. El problema potser és que no sigui tan visible. Quantes vegades mirem al nostre voltant per veure el que ocorre? No sempre els índexs que mesuren la pobresa baixen als països desenvolupats, i pugen als països no desenvolupats; les taxes també pugen als països rics. UNICEF, a través del seu Centre d'Investigacions Innocenti, ha publicat un informe sobre pobresa infantil en països rics que reflecteix aquesta "paradoxa" i ens deixa xifres inquietants.

La principal troballa de l'informe demostra que durant l'última dècada ha augmentat la proporció de nens i nenes que viuen en situació de pobresa en la majoria dels països rics. Per arribar a aquestes conclusions han analitzat la situació als països membres de l'OCDE, és a dir, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, que agrupa a 30 dels països més desenvolupats del món. L'estudi deixa clar que alguns països estan protegint millor que altres als nens i nenes en situació de risc. El tema de la pobresa infantil en països rics obliga a la reflexió perquè si això passa a les regions més avançades i pròsperes Què poden esperar els nens i nenes que viuen en països pobres? Quin és el futur de les noves generacions?

Molts dels problemes socials dels països rics estan vinculats amb la falta d'oportunitats dels seus nens i nenes durant els primers anys de vida. Les altes taxes de pobresa infantil impedeixen el gaudi del dret a la igualtat d'oportunitats que tots tenim. Per intentar minvar i eliminar aquesta pobresa la societat ha de fer-se conscient que ha d'invertir més en els nens i nenes per obtenir una cohesió social i equitat d'oportunitats (informe UNICEF)

Al parlar de pobresa en la infància ja a l'inici he fet referència a l'extrema pobresa infantil. No vull tancar aquest post sense almenys fer-ne un petit esment. Solament dono unes petites dades per pensar: Cada 3 segons al Món mort un infant degut a l'extrema pobresa. Una imatge val més que mil paraules....


Comentaris

Molt bon apunt!

J.F. Kennedy va dir "els nens són el recurs més important del món i la millor esperança per al futur".

Salut!!

Entrades populars