La Música per sobre de tot

Aquest vespre, com ja fa molts anys, s'ha fet el Tradicional Concert de Sant Esteve al Palau de la Música. Aquesta vegada L'Orfeó Català dirigit per Josep Vila ha interpretat el 'Magníficat en Re major' de Johann Sebastian Bach, juntament amb l'Orquestra Barroca Catalana.

Abans, però, a la primera part del concert, s'han interpretat nadales i cançons tradicionals catalanes interpretades pels Cors de l'Escola Coral de l'Orfeó Català: el Cor de Petits, el Cor Infantil, el Cor de Noies i el Cor Jove, amb peces com 'La pastora' i 'El rabadà, 'Hodie Christus natus est' i 'Fum, fum, fum', 'La pastora Caterina', 'Angelus Domini' i 'Ballades a la cova' entre altres. A la segona part el protagonisme ha estat de l'Orfeó.

Però aquesta trobada ja esperada i tradicional era un pèl, diguem-ne, diferent dels anys anteriors. No es tractava d'un simple concert de Nadales, implícitament estava, en totes les ments dels cantaires, músics, públic del Palau i segurament més enllà de les pantalles, una reivindicació, una determinació d'existència i de superació de tot el que ha enmascarat aquests darrers mesos amb el cas Millet. Níngú explícitament n'ha fet referencia, ni al principi ni al final, ningú ha escusat, ni justificat, ni reivindicat res d'una forma directa; però no era necessari, es respirava en l'ambient, en la felicitació feta per Josep Vila (director de l'Orfeó) en nom de tots els membres que fan possible aquest concert. Diuen que una imatge val més que mil paraules, i és ben cert. Ara en aquest cas hauríem de dir que un Cant val més que mil paraules.

Un vespre per resorgir, un Palau per no ser destruit, sinó per renèixer per allò que és la seva escència: un Cant a la llibertat i a un Pais.

Concert del Cor Jove (2008)

Comentaris

Entrades populars