Primer reconciliar Fatah i Hamas

Després de la Conferència de de països donants per Gaza a Egipte.

CIUTAT DEL VATICÀ, divendres 6 de març de 2009.

- "s'ha parlat de milers de milions de dòlars a Annapolis i en altres cimerescims anteriors, però mai no s'ha arribat a res". El pare Manuel Musallam, rector de l'església llatina de Gaza, comenta d'aquesta manera el resultat de la conferència de països donants a Gaza, celebrada en Sharm El Sheik, Egipte.

De la cimera, que ha reunit a les delegacions de més de setanta països i setze organitzacions internacionals, ha arribat un senyal polític molt clar: la comunitat internacional està disposada a desemborsar quatre mil milions i mig de dòlars per ajudar la població de Gaza i la represa de les negociacions de pau entre israelians i palestins però sense concedir res a Hamas.

A més, la xifra podria pujar encara gràcies a ulteriors aportacions, arribant als 5,2 mil milions de dòlars, va explicar el ministeri d'Exteriors egipci Ahmed Aboul Gheit.D'aquests, una part es destina a la reconstrucció de Gaza, després de l'operació israeliana "Plom fos", i l'altra per sostenir l'Autoritat Nacional Palestina a Cisjordània.

En la seva intervenció, la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton va afirmar que, per poder ser considerat un interlocutor en l'escena internacional, Hamas haurà de renunciar a la violència, reconèixer a l'Estat d'Israel, i acceptar tots els tractats del passat."La gent aquí a Gaza --declara el pare Musallam al servei d'Informació Religiosa (Sir) italià-- és més aviat pessimista sobre l'arribada d'aquests diners."Hamas no permetrà a ningú treballar aquí a Gaza sense el seu permís sobretot homes de Fatah. Per la seva part, Israel no consentirà el pas dels materials necessaris per a la reconstrucció", afegeix."Necessitem avui aquests ajuts, hi ha famílies que han perdut la seva casa i que viuen en tendes, amb fred, sota la pluja."

Per al pare Musallam, l'únic que podria desbloquejar la situació seria "la reconciliació entre Fatah i Hamas. Només això podria alimentar l'esperança de reconstruir Gaza".

Comentaris

Entrades populars