Teoria PASS


Un cop al mes ,al districte de Gràcia, es realitza el Seminari Educació Especial al CRP de zona. La darrera sessió vàrem tenir el privilegi de tenir a Carme Timoneda de la Fundació Carme Vidal Xifré de Neuropsicopedagogia de Girona, per explicar-nos (d'una forma introductoria) el que s'entén per la Teoria PASS. Va ser molt interessant i a tot l'equip ens va agradar moltíssim, tant que si em permeteu us en faré cinc cèntims.

La Teoria PASS de la Intel·ligència va sorgir del Model d’Integració de la Informació elaborat per J.P. Das i col·laboradors de la Universitat d’Alberta (Canadà); que el 1975 varen formular la Teoria del Processament Cognitiu de la Informació, la qual va quedar del tot perfilada el 1979, i ampliada el 1994 sota el títol de Teoria PASS de la Inteli·ligència.
(...), aquesta teoria té una concepció innovadora de la cognició i constitueix la base teòrica en la qual es basa el Model de Diagnòstic i Intervenció Humanista-Estratègic (Pèrez i Timoneda, 1998) a l’hora de diagnosticar i intervenir en l’àmbit cognitiu.

La Teoria PASS considera que perquè l’aprenentatge sigui significatiu i rellevant cal que aquest es caracteritzi per ser inductiu, per descobriment, internalitzat i transferible i que aquest sigui proper a la realitat del subjecte.
Les investigacions dutes a terme per LeDoux (1996) impliquen fets que són totalment fascinants. El fet que l’aprenentatge emocional depengui de vies que no entren en l’escorça cerebral suggereix que les respostes emocionals es produeixen sense la participació dels mecanismes cerebrals superiors (responsables del pensament, el raonament i la consciència)....Els comportaments de defensa són sempre incongruents, exagerats i suposen una demanda d’atenció o una provocació. La senzillesa d'aprendre ( Carme Timoneda)


La Teoria PASS proporciona un model per conceptuar la competència o aptitud intel·lectual humana que consisteix en tres unitats bàsiques de funcionament cognitiu: l'input o entrada de la informació, el processament central i l'output o resposta. És en el processament central de la informació rebuda on té lloc el processament de la informació, per a la qual cosa es presenten conjuntament els quatre processos cognitius: Atenció, Seqüencial, Simultani i Planificació. A aquests processos se suma el coneixement basat en l'experiència i en l'aprenentatge previ, a més del món emocional i les motivacions.
ATENCIÓ: és el procés principal de sel.lecció. És el procés que menys falla (automàtic)

SIMULTANI:relacions i significat (zona occipital del cervell)

SEQÜENCIAL: base cognitiva dels aprenentatges arbitraris (part temporal del cervell). Segons aquesta teoria el procés seqüencial és la base cognitiva de la dislèxia(possibilitat genètica). Els dislèxics presenten un procés seqüencial molt inferior al normal.

PLANIFICACIÓ: estructuració "com ho has fet per fer-ho" (zona frontal i pre-frontal del cervell)

Comentaris

Anònim ha dit…
Sembla realment interessant.No conec bé la teoria PASS però pel plantejament que fas és interessant de llegir i posar en pràctica de forma experimental.
La Caixa té un programa d'educació emocional "kitscaixa" que torna a reprendre aspectes d'educació emocional.Mica en mica ens estem apropant a la utopia que suposa educar per a ser "més persona".Malgrat el poc que sabem del cervell anem polint el programes d'educació emocional gràcies als petits avenços científics en neurociència, la sensibilitat envers el tractament psicopedagògic d'aquests temes i sobretot dels professionals que continuem il.lusionats al capdavall del nostre projecte comú: fer persones i societats més lliures i justes.
Quan coneguem bé el funcionament del sistema límbic( o com a mínim tan bé com coneixem ja l'escorça cerebral) no canviaran moltes coses a nivell material però les persones sabrem millor què ens passa i perquè ens passa...i la nostra forma d'abordar-ho serà diferent.Espero veure-ho!!
Aina ha dit…
Crec que aquesta teoria ens pot aportar moltes coses, com ara poder entendre millor a la persona i, valgui la redundància fer real la utopia d'evolucionar més enllà.
D'aquí uns dies posaré un altre post de la teoria PASS, explicant més cosetes.
Per cert benvingut/da al blog.
Ens coneixem?

Entrades populars