un somni fet realitat

El sistema d’orquestres infantils i juvenils de Veneçuela és un somni meravellós de J. Antonio Abreu. Aquesta iniciativa ha aconseguit un gran consens nacional al seu país on es valora i admira la seva feina després de quatre dècades de treball.
Aquest sistema permet que els nens i els joves dels barris més pobres o de llogarets de la selva, puguin aprendre a tocar un instrument i formar part d’una orquestra en molt poc temps. Hi ha 120 escoles i 180 orquestres integrades dins el sistema que actualment acull i forma uns 270.000 nens i joves. El 85% dels alumnes provenen de famílies molt pobres i desestructurades. Pel sol fet de voler aprendre a tocar un instrument els nois i noies ja són admesos, no calen exàmens. Molts creien que el sistema fracassaria, que no es podien formar orquestres sense una seriosa formació acadèmica, però J. Antonio Abreu ha cregut i lluitat pel seu projecte i juntament amb els seus companys ha fet de l’orquestra una eina integradora i formadora. Finalment el sistema ha aconseguit l’admiració i el respecte internacionals i experts de tot el món aprenen dels seus mètodes. Ahir va rebre el premi Príncep d’Astúries de les Arts.
Segon ell les seves orquestres són una veu, el so de la nostra consciència. Diu: “l’art que fem és goig, plaer, però també sabem que impartim justícia perquè garanteix als més pobres el dret a una educació musical que fins ara estava en mans d’altres classes.”

Comentaris

Entrades populars