El món en mans de...

De vegades les coses es mouen com volen i no com desitjaríem. Pensava que estant de vacances deixaria per uns dies d'estar inmersa en la cotidienitat. Però estem a l'era de la Globalització i amb una finestra oberta al món com és internet a qualsevol punt del planeta tenim informació.
Fa un parell de dies que es va celebrar el G-20 a Londres. Sembla que es constata el naixement d'un nou ordre global. Un nou ordre definit, especialment, pel que ja s'ha qualificat en alguns cercles mediàtics de G-2, amb altres paraules, la trobada que va tenir lloc dimecres al migdia entre el líder dels Estats Units, Barack Obama, i el president xinès, Hu Jintao. En veritat, però, el que reforcen és que no hi ha, i sembla que no hi haurà, una política global multilateral. Més aviat tot sembla indicar que els Estats Units, com a poder del segle XX, i la Xina, com a nou poder emergent, inicien un període de transició o de diàleg a dos que ha de condicionar les primeres dècades del segle XXI....En els pròxims anys el G-20 perdrà el 0 i esdevindrà el G-2: la Xina i els Estats Units, o viceversa, arquitectes i masters del nou ordre global. Amb permís de la Unió Europea, i amb la col·laboració d'altres economies emergents, com el Brasil i l'Índia(diari Avui).
En tot això el món continua igual amb una crisi cada cop més extesa i més implantada, on en nom del Poder cada cop hi ha més desigualtats. Més riquesa per uns, més pobresa per molts. Com a contrapunt al poder d'uns pocs aquí teniu un comunicat de premsa de Càritas on es fa un crit a l'Ètica per molts.
CÀRITAS INTERNACIONAL RECLAMA AL G20 QUE L'ÈTICA RETORNI A L'ECONOMIA

Càritas. 30 de març de 2009.- Davant la celebració, el pròxim 2 d'abril, de la cimera del G20 a Londres, el President de Càritas Internacional, el cardenal hondureny Oscar Rodríguez Maradiaga, ha manifestat: “Si s'està registrant una crisi econòmica mundial és perquè l'ètica ha quedat marginada a l'hora de perseguir una major riquesa per part d'uns pocs poderosos”.

Càritas Internacional, en una nota difosa a Roma, reclama als líders del G20 que les persones empobrides siguin el centre del paquet de reformes per a la construcció d'una nova economia, els pilars de la qual siguin la justícia i la igualtat.

Càritas alerta, a més, que la crisi econòmica està tenint una major repercussió en la població mundial més pobra. Com resultat de la crisi, 53 milions de persones es veuran arrossegades a la pobresa en els països en vies de desenvolupament, que s'afegiran als entre 135 i 150 milions de persones que al llarg del passat any s'han quedat en la misèria a causa de l' increment dels preus dels aliments i els combustibles.

“Quan s'han trobat bilions de dòlars per a rescatar al sistema bancari ­-–denuncia el cardenal Maradiaga--, no existeix una justificació moral a les retallades que han realitzat alguns països rics en els seus pressupostos d'ajuda al desenvolupament. La crisi econòmica no ha de dur als països rics a desatendre les seves obligacions d'ajudar a aquests països. El President de Càritas Internacional assegura: “Podem plantar cara a aquesta crisi si canviem el fracàs de la globalització de l'avarícia i el transformem en una oportunitat per a crear una globalització basada en la solidaritat, la justícia i la pau. Els pobres, que són els menys responsables de la crisi econòmica, seran els qui tindran majors problemes per a remuntar-la”.

Reforma dels organismes internacionals

En la seva crida als líders mundials, Càritas Internacional reclama la reforma urgent de l'ONU, el FMI i el Banc Mundial, amb la finalitat d'assegurar una major participació dels països pobres, en els processos decisoris.

Càritas demana al G20 que doni suport amb determinació a la Conferència d'Alt Nivell de l'ONU sobre l' Impacte de la Crisi en el Desenvolupament, que tindrà lloc del 1-4 del pròxim mes de juny. “Ara més que mai, són necessaris els recursos per al desenvolupament” ha dit Rodríguez Maradiaga. Càritas vol que els països donants compleixin les velles promeses d'assignar el 0,7% del seu Producte Interior Brut (PIB) a l'ajuda internacional, així com l'engegada de polítiques que promoguin el comerç just, l'alleugeriment del deute i mesures per a la mobilització de recursos financers nacionals en els països en vies de desenvolupament.

Així mateix, Càritas Internacional demana un nou sistema de participació mundial per a la redistribució de la riquesa, basat en la creació d'impostos internacionals per a finançar els béns mundials públics i polítiques fiscals adequades a nivell nacional.

Sancions contra els paradisos fiscals i els seus usuaris

L'evasió fiscal i els fluxos il·legals de capital costen cada any entre 350.000 i 500.000 milions de dòlars als països pobres. Per aquest motiu, Càritas demana al G-20 que estableixi sancions contra els paradisos fiscals i els seus usuaris, donant suport a l'adopció del codi de conducta per a la cooperació en la lluita contra la fugida de capitals i l'evasió fiscal.

Proposa, en aquest sentit, la promoció del Comitè Fiscal de l'ONU amb rang d'organisme intergovernamental.

Càritas Internacional advoca també per una major transparència en els pagaments i impostos que abonen les empreses als governs i per la reforma de les normes internacionals per a la comptabilitat, exigint a les empreses que facin pública aquesta informació a nivell de cada país. Es tracta d'una mesura indispensable per a arribar a un impacte més positiu en les comunitats més pobres i en el seu context local.

Comentaris

Entrades populars