Hanami. Cirerers en flor


Hanami (花见, lit. "Veure flors"?) És la tradició japonesa d'observar la bellesa de les flors, però en general s'associa aquesta paraula al període en que floreixen els cirerers i en el que els japonesos van en massa als parcs i jardins a contemplar els cirerers en flor. De finals de març a principis d'abril, els cirerers floreixen per tot Japó, de sud a nord d'acord amb els diferents climes existents en les diverses regions. Els primers cirerers de l'any floreixen a les illes de Okinawa al gener (la regió més meridional) i els darrers a l'illa de Hokkaido (la regió més septentrional).

La floració efímera dels cirerers s'associa al Japó amb la mort: la caiguda dels pètals, en pocs dies, exemplifica la transitorietat de la vida. Manipulant aquest simbolisme, durant la Segona Guerra Mundial les autoritats nipones van arribar a associar la caiguda de pètals amb el sacrifici dels joves kamikazes, que solien pintar flors de cirerer als costats dels avions abans d'una missió suïcida.
Aquesta ha estat l'iniciativa de celebrar l'Hanami, la festa japonesa de del cirerer en flor del blog Shinkansen a la Petja amb una doble proposta: Primer, mitjançant una trobada a Paüls (Baix Ebre) ons els participants preparaven un petit poema, poema musicat, cançó o fragment de narrativa literària que havien d'exposar davant la resta dels assistents sobre un dels següents temes: floració dels cirerers, arribada de la primavera, bellesa natural de les Terres de l'Ebre, cicle de la vida, cultura japonesa (anterior a la segona guerra mundial, excloure Nintendos, Sonys i similars), relacions entre Catalunya i/o les Terres de l'Ebre amb el Japó. Segona, per qui no pugues assistir, mitjançant un post al mateix dia al.lusiu als mateixos temes.

Comentaris

Entrades populars