Ja ha arribat en Fumera!


Aquest divendres al matí a la nostra escola va arribar en Fumera. De cop, per art de màgia, van aparèixer tot d'ulls per tot arreu: ulls als passadissos, a les escales, als replans, a les aules d'Infantil i de Primaria, al gimnàs al menjador.... Uns ulls que estan i estaran a l'aguait per veure com es porten els nens, sempre estan molt atents!


En Fumera és un personatge de l’imaginari de la Catalunya Nord i de part de les comarques gironines. Es tracta d’un ésser misteriós amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, que tot-ho-veu, tot-ho-escolta i tot-ho-xerra. En Fumera és un emissari dels Reis d’Orient, l’encarregat d’explicar-los si la mainada s’ha portat bé. Els nanos li tenen repecte ja que, per una banda, entenen que és l’espieta dels Reis i, de l'altre, se l’imaginen amb un aspecte terrorífic.

S’anomena Fumera perquè entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. En algunes cases i escoles en Fumera es representa per mitjà d’ulls que són distribuïts per les parets. Antigament, en alguns indrets de la Costa Brava en Fumera agafava vida: els pares construien i penjaven un ninot de roba en algun indret de la casa, fent creure a la mainada que havia entrat per la xemeneia i que seria amb ells fins la vigília de Reis. En d’altres cases, en Fumera apareixia només en moments de tensió familiar nadalenca provocada pels més petits. A Girona, d’aquest personatge en dèien el Ximineia o Xocolata, fent referència a l’estat i els colors de la seva vestimenta, i també l’emparentaven amb l’Home del Sac.

Comentaris

Carme Rosanas ha dit…
Doncs, mira! mai no havia sentit a parlar d'en Fumera! Ja m'has alegra t la nit, aprenent una cosa qeu nos abia.

Entrades populars