Obama posa dempeus l'Àfrica


Com ja fa temps Koldo Aldai, articulista compromès entre altres coses, es va posar en contacte amb aquest blog (com en d’altres) per publicar els seus articles d’opinió, i jo encantada. Avui se m’ha enviat un article no d’ell, però d’un autor en la seva línia. Espero que us sigui molt interessant....

Obama posa dempeus l'Àfrica
El president crida al continent a lluitar per la democràcia i el progrés ANTONIO CAÑO - ENVIAT ESPECIAL - Accra -11/07/2009

Si jo vaig poder, vosaltres podeu. "La meva família té la mateixa història de tragèdies i triomfs que la llarga història de l'Àfrica". "El meu avi va ser un cuiner per als britànics a Kenya a qui, malgrat ser un vell respectat al seu poble, els seus caps sempre van anomenar boy. El meu pare criava cabres en un petit llogarret". Jo vaig poder. Vosaltres teniu la paraula. "El món serà tal com vosaltres ho feu". Podeu treure l'Àfrica del cicle de desgovern i conflictes en el qual viu i crear un futur millor. " Yes you can! ".

Barack Obama ha cridat aquest dissabte al continent africà a posar-se dret, a recuperar el poder transformador dels moviments d'independència i fer ara la revolució de crear societats democràtiques i justes que permetin a l'Àfrica pujar-se al tren del progrés. Ha animat els africans a seguir l'exemple de Martin Luther King, a aprendre del que la comunitat afroamericana ha conquerit en EUA, ascendint des de l'esclavitud la Casa Blanca. "Amb institucions fortes i amb una forta voluntat, sé que els africans poden viure també el seu sonsomni a Nairobi i a Lagos, a Kigali i a Kinshasa, a Harare i aquí, a Accra.

"Els seus arguments han estat convincents, no sempre complaents, de vegades crítics i, generalment, molt exigents. Però la seva pell negra embolicava les seves paraules d'una autenticitat i una credibilitat mai no vistes abans en aquestes latituds. Un cognom africà, un africà en la cimeracim de l'èxit, es dirigia als seus des del Parlament de Ghana. Es presentava, a més, el petit detall que el seu títol era el de president dels Estats Units.

La gent assistia als carrers al transcurs de la història. Milers de persones han passat els basurales i bassals pestilents que conformen el paisatge d'Accra (de l'Àfrica) per saludar l'heroi allà per on passés. Visqui el president negre!, cridaven. Et volem Obama! "Tant de bo poguessis passar per cada una de les llars d'aquest país, perquè en cada un d'ells t'adoren i volen veure't", li ha dit el president de Ghana, John Evans Atta Mills.

Segurament és un sentiment compartit en altres països africans, on el discurs ha estat també seguit en directe per la televisió. Però Ghana és excepcional en un aspecte: dos expresidents i un president en exercici han assistit a l'al·locució d'Obama, tots ells vius, en llibertat i en raonable cordialitat.

Obama ha advertit que el món està canviant i que l'Àfrica té l'ocasió de canviar al seu ritme. "En aquest moment la història està en moviment", ha assegurat. Va esmentar que, abans d'arribar a aquesta ciutat, ha participat en Moscou en una reunió entre les superpotències, i a Roma en una cimeracim amb els països més rics del món. "Però el segle XXI", ha dit, "no es decidirà pel que passi a Moscou, Roma o Washington, sinó també pel que passi a Accra".

L'Àfrica ja ha sabut el que és triomfar, ha recordat. Les generacions posteriors van saber alliberar-se del colonialisme i obrir una porta a l'esperança. Aquesta oportunitat, tanmateix, va ser arruïnada ràpidament per la tirania i el caudillismo, i els africans "van caure en el cinisme i la desesperació"; "la malaltia i el conflicte van arrasar gran part del continent".

"És fàcil apuntar amb el dit i culpar a altres d'aquests problemes. Sí, el mapa colonial ha alimentat de vegades aquests conflictes i Occident s'ha aproximat a l'Àfrica amb paternalisme, més que com un soci. Però Occident no és responsable de la destrucció de l'economia de Zimbabwe o de les guerres en les quals allisten nens comcom a combatents", ha afirmat.

L'Àfrica es va detenir després de conquerir la seva independència, ha argumentat Obama. Ara cal recuperar el temps perdut. "Vau rebre l'herència de la llibertat. Ara heu de construir sobre aquesta herència". "Però aquesta vegada", ha dit, "no seran gegants com [Kwame] Nkrumah i [Jomo] Kenyatta els que decideixin el futur de l'Àfrica, sinó que seran els i el poble que representen, especialment els joves".

La condició essencial per guanyar aquell futur és la democràcia. "Els Governs que respecten les llibertats dels seus pobles són més pròspers, més estables i més reeixits que els que no ho fan. Cap país no crearà benestar si els seus líders es dediquen a enriquir-se, si la policia es ven als traficants de drogues. Ningú no voldrà invertir en un país on el Govern s'emporta el 20%. Ningú no voldrà viure en una societat on l'imperi de la llei dóna pas a la brutalitat i la corrupció".

No ha estat un discurs filosòfic. Obama ha explicat als africans que la democràcia no és bonica, és estri, que la llibertat no és una meta, és un mitjàmedi, i que les guerres i els abusos de poder, no solament són immorals, sinó que impedeixen el desenvolupament. El segle XXI, ha afirmat, "la creació d'institucions eficaces, confiables i transparents són la clau de l'èxit". "La història no està del costat dels que donen cops d'Estat o canvien la Constitució per mantenir-se en el poder. L'Àfrica no necessita homes forts, necessita institucions fortes".

Existeix, sens dubte, una obligació moral per part d'Occident de contribuir al desenvolupament africà. La millor prova d'això és el castell de Cape Coast, a la costa de Ghana, on Obama ha recorregut els galpones en els que s'amuntegaven els esclaus en espera del seu viatge a Amèrica. Obama ha promès que el seu Govern assumirà aquest deute. "EUA serà més responsable a l'estendre la mà. Tallant els costos a consultors occidentals i burocràcia, posarem més recursos en els qui els necessiten".

Però ni els 3.500 milions de dòlars (2.510 euros) que EUA s'ha compromès a atorgar a l'Àfrica en la cimeracim del G-8 ni tota l'ajuda del món poden salvar a aquest continent. "Això és una responsabilitat que només correspon als africans", ha manifestat. I, certament, Obama ha abordat poc després d'aquestes paraules l'Air Force One, i la nit ha caigut metòdicament sobre Accra.

Comentaris

Entrades populars