L'Aquila entre runes


Poques persones es podien imaginar a la matinada d'aquest dilluns que Itàlia es despertaria amb un dels pitjors malsons dels darrers temps. El centre del país era sacsejat per un terratrèmol de 5,8 graus de magnitud en l'escala de Richter. L'epicentre es va situar a pocs quilòmetres de la ciutat de L'Aquila, on els seus voltants, quedessin totalment assolats amb pobles pràcticament destruïts i edificis que van arribar a ensorrar-se per complet.

L'Aquila és un municipi italià, capital de la regió dels Abruços i de la província de L'Aquila. Fundada per encàrrec de l'emperador Frederic II del Sacre Imperi Romanogermànic a l'entorn del 1230 amb el nom d'Aquila, esdindrà Aquila degli Abruzzi l'any 1861 i al 1939, per decret del Ministeri de l'Interior, L'Aquila. És una ciutat particular, única a l'Edat Mitjana italiana, nascuda no per una casualitat, sinó per projecte segons un disseny harmònic que no troba precedents en la història de l'arquitectura urbana (un cas similar, l'any 1703, va ser el disseny de Sant Petersburg. Va ser constituïda de la unió de moltes viles de la zona (99, segons la tradició local), cadascuna de les quals va construir un barri que quedés lligat a la vila nodrissa i va ser considerat part del mateix al voltant d'un segle. (font Viquipedia).

Aquest malson no va ser d'un moment o d'unes hores. El moviment sísmic s'ha anat repetint cada dia fins arribar aquesta nit que s'ha arribat a percebre aprop de Roma, i cobrant-se a un preu molt alt. Segons diferents fonts es calcula que la xifra de morts per la tragèdia ja arriba, de moment, a les 228 persones, quinze de les quals estan sense identificar, i els serveis de rescat desenrunant sense descans les zones afectades a la recerca de més víctimes, vives o mortes, desaparegudes des de l'inici de la tragèdia. El pànic s'ha instal·lat en la població i els carrers s'han convertit en campaments, on dorm la gent que no ha pogut marxar de la zona i que s'ha quedat sense casa o que té por d'entrar-hi.

Però entre els terratrèmols, les runes, la pols, el pànic i les víctimes hi brilla una petita flama d'esperança. S'han mobilitzat molts voluntaris de tot Europa que d'una manera gratuita i espontània van decidir canviar els seus plans que tenien aquests dies, molts d'ells de vacances, per dirigir-se al centre del dolor. Un altre exemple de solidaritat que ha vist la llum és la de l'equip de rugbi de l'Aquila El seu entrenador els va convocar poca estona després del sisme per tal que donessin un cop de mà als serveis d'emergència per la corpulència dels integrants de l'equip. La seva actuació va tenir recompensa ja que van poder rescatar amb vida unes ancianes que havien quedat atrapades a la runa. Les van haver de treure a pes de braços.

Moltes vides s'han salvat gràcies a la tenacitat i la serenitat de tots aquells, bombers i voluntaris que pedra a pedra van anar traient des de dalt d'edificis enrunats evitant fer servir les màquines per buscar supervivents.
Foto: La imatge, presa des de l'aire, mostra la destrucció de l'església de Santa Maria Paganico i els efectes del terratrèmol en cases contigües, a la castigada ciutat de L'Aquila (AP / Alessandra Tarantino)

Comentaris

Entrades populars