Set de cada deu persones al món no tenen llibertat religiosa


Segons un estudi del Centre d'Investigació Pew de EE.UU.
WASHINGTON, dimecres, 23 desembre 2009

El 70% de la població del món viu en àrees en les quals es produeixen severes limitacions a la llibertat religiosa, segons revela un estudi del Fòrum sobre Religió i Vida Pública del Centre d'Investigació Pew dels Estats Units, del qual es fa eco L'Osservatore Romano en la seva edició d'avui.

L'estudi revela també que als primers llocs de la classificació de països amb les majors restriccions de la llibertat de professió de la fe i de culte hi ha països gairebé tots de majoria musulmana.

Entre totes les regions, s'especifica, les de Mitjà Orient i del Nord de l'Àfrica presenten les més altes restriccions sobre religió, mentre que a Amèrica, per exemple, es registra el nivell menys elevat.

L'estudi -basat en un valoració de vint paràmetres més o menys restrictius, els continguts dels quals, s'especifica, no tenen cap voluntat de judici i crítica dels governs i de les seves lleis en matèria religiosa- examina la situació a 198 països de tots els continents, en els quals es concentra pràcticament la totalitat de la població mundial, en un període que va de la meitat de 2006 a la meitat de 2008.

En concret resulta que en prop d'un terç dels països (64) s'imposen severes limitacions a la llibertat religiosa, però aquests països (entre ells Xina i Índia) compten amb la més alta concentració, el 70% de la població mundial.

Aràbia Saudita, l'Iran, l'Uzbekistan, la Xina, Egipte, Myanmar, les Maldives, Eritrea, Malàisia i Brunei, són els països amb limitacions de grau més elevat en absolut (5% del total): mentre que en el costat oposat, el Brasil, el Japó, els Estats Units, Itàlia, Sud-àfrica i el Regne Unit, entre d'altres, figuren als últims llocsparades en la classificació del Pew.

A prop de la meitat dels països del món ofereix un quadre diferent, amb un nivell de restriccions sota o nul. Tanmateix, s'observa, tal dada positiva es veu mitigada pel fet que en aquests països viu només entorn del 15% de la població.

D'altra banda, l'anàlisi revela una contradicció allà on s'afirma que la major part dels països (76%) té constitucions o lleis que preveuen la llibertat religiosa però només 53 governs respecten plenament aquest dret.

L'anàlisi descriu diverses realitats en les quals se sumen tant les accions directes dels governs per imposar per llei limitacions al dret de llibertat religiosa com les activitats d'individus o grups fundamentalistes que practiquen una agressiva política en perjudici de les minories, provocant en aquest món forts conflictes socials.

"El verdader test del nivell de restriccions -observa Alan Cooperman, membre de l'equip d'investigació de l'Instituto Pew- comença precisament en l'anàlisi de la situació dels qui pertanyen a les minories religioses".

L'informe distingeix els països en els quals les restriccions són pel general conseqüència de les polítiques dirigides pels governs, o sancionades per les lleis, d'aquells en els quals en canvi, davant governs 'tolerants' es donen les hostilitats entre els diferents grups religiosos de la societat; o també on ambdues situacions, polítiques i socials, es presenten juntes.

Per exemple, les limitacions més severes es registren en països com Aràbia Saudita, el Pakistan, i l'Iran, on se sumeixin l'hostilitat envers les minories religioses tant dels governs com dels grups socials.

"En aquest cas -explica Timothy Shah, professor de l'Institut de Cultura, Religió i Assumptes Mundials de la Universitat de Boston- els dos fenòmens tendeixen a desenvolupar-se junts: unes vegades, les restriccions dels governs són inspirades pels grups fundamentalistes; però en lloc de contribuir a detenir les hostilitats entre grups religiosos, les accions de les autoritats tendeixen a exacerbar més la situació". Al contrari, a Nigèria o Bangla Desh, els governs actuen amb polítiques menys severes, però en la societat les ocasions de xoc entre els grups religiosos no aconsegueixen aplacar-se.

Comentaris

Entrades populars