Un nou calendari escolar?


El dimecres 4 de febrer, va ser i serà, un dia molt especial dins el Món de l'educació. Fa dos dies el Conseller d'Educació va proposar un nou calendari escolar.

Educació proposa avançar una setmana l’inici de les classes i establir una setmana de vacances el mes de febrerEs tracta d’una proposta de calendari per tres cursos escolars per tal que les famílies puguin planificar-se les vacancesLa proposta podria entrar en vigor el curs vinent 2009-2010 o deixar-la aprovada perquè s’apliqui el curs 2010-2011Educació mantindrà la convocatòria d’ajuts per a activitats d’Escoles Obertes juny i setembre i l’ estendrà a la setmana festiva del mes de febrer.

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha enviat al president del Consell Escolar de Catalunya, Pere Darder, una proposta de reforma del calendari a fi i efecte que el consell, format per la comunitat educativa, emeti un dictamen al respecte. (Comunicat del Departament d'Educació)

Per llegir tot el comunicat...

La proposta se centra en tres grans eixos:

  1. Començar el curs el 7 de setembre del 2009.

  2. Establir una setmana de vacances el mes de febrer.

  3. Suprimir la jornada continuada del juny.

Curiós, o potser no tant, el fet de publicar-se de la manera en que s'ha fet, a partir del mitjans de comunicació abans de de ser consensuat pel Consell Escolar de Catalunya. Hauria estat més adequat crec jo, que una proposta com aquesta hagués estat el fruit d'un treball en comú de dos òrgans tant importants en el nostre món.

Curiós o no, el fet de presentar-se una proposta com aquesta quan encara s'està debatent al Parlament la nova Llei d'Educació. Tenim un procés endagat i se'n planteja un altre.

Sembla interessant però, a nivell teòric, el que planteja en part aquesta nova proposta. El fet d'iniciar el curs uns dies abans i proposar una setmana al febrer de descans com a compensació, reduint les llargues vacances d'estiu. Amb aquesta proposta es dona una dosi de racionalitat i homologa el sistema català a l'europeu. Però la proposta s'haurà d'afinar durant el procés de negociació. Per a molts pares, és difícil conciliar els seus horaris laborals amb els horaris escolars dels fills.

Per una altra banda hi ha el dubte de com es gestionarà la setmana de febrer. Si bé aquesta descongestionaria un segon trimestre molts cops massa llarg pels infants, s'ha de preveure quines alternatives es donen ja que en principi es planteja que els centres educatius restin oberts, amb què es comta amb quins presupostos es poden cobrir totes les necessitats.

En teoria perquè aquesta proposta funcionés correctament en el sistema educatiu s'hauria de donar resposta a totes aquestes incerteses, la plantilla d'un centre educatiu hauria d'estar tota coberta ja al primer dia de setembre i això com molta gent sap del nostre entorn, molts cops no és així. Haurien d'estar otorgades totes les ajudes necessaries i sabem que no és així ja que hi han alumnes amb unes característiques especials que necessiten una atenció concreta com ara auxiliars d'Educació Especial, que per manca de presupost no tenen...

A més penso que aquesta modificació del calendari escolar, no és la solució perfecte ja que tenim davant nostre un escull, ara per ara insalvable: la conciliació de dos móns ara contraposats: el món laboral i el de la familia. Mentre no es plantegi una nova manera de veure el Món sempre toparem amb una incongruència com aquesta i totes les mesures proposades seran pedaços a un problema que no es vol donar una solució real. En fi un Nou Calendari Escolar, per???

Comentaris

Entrades populars