北京 Beinjing, o la ciutat encoberta


Ara fa pocs dies va finalitzar els Jocs de la XXIX Olimpiada, els Jocs olímpics de Pequín 2008. Pequín actualment s'escriu Beijing que és la transcripció en pinyin, la seva traducció: capital del nord.

En aquesta milenaria ciutat , al voltant d'uns 3400 anys, s'han celebrat, potser, segons diverses fonts, els millors i més espectaculars Jocs Olímpics de l'era moderna. Estava tot pensat i milimetrat fins i tot com fer boleiar les banderes en un estadi on no passava l'aire. Era espectacular veure les dues cerimònies tant la d'obertura com la de clausura, captava l'atenció la participació de milers de persones actuant a l'Estadi Nacional o "niu d'ocell" amb uns 91.000 espectadors a les grades, en total coordinació, sincronia i perfecció donant la millor imatge que el "poble" xinès volia i podia donar al món. Els focs artificials, originaris de la Xina ara fa dos mil.lenis d'anys, van cloure un dels espectacles més grans dels últims anys; deixant pas a la foscor del cel nocturn de Beijing un cop apagada la flama del paveter.

Entremig d'aquestes dues nits il.luminades per focs d'artifici i enaltint la cultura xinesa, el desenvolupament de les competicions al llarg dels jocs van ser també molt remarcables, ben programat iorganitzat. Es podria resumir amb la remarcable fita de Xina superant en medalles d'or a un pais com Estats Units. Dades a saber: Xina va aconseguir 51 medalles d'or -USA en va tenir 36. Privilegis de ser el pais amfitrió?... Pel què fa a Espanya n'ha aconseguides 18 en total, ara bé unes quantes d'aquestes són dels Paisos Catalans... però aquest tema deixem-lo per un altre dia.
Van ser realment un èxit, és ben cert, però no va ser un èxit del poble, de la ciutat en si, sinó més aviat del Politburó del Comité Central del Partit Comunista de Xina amb el beneplàcit internacional.

Segons fonts l'agència EFE: les forces de seguretat van detenir o mantingueren sota vigilància almenys vuit ciutadans xinesos que van tramitar la sol·licitud per manifestar-se a les tres zones designades i acordades per a tal finalitat, incomplint així el seu compromís olímpic. L'organització no governamental Chinese Human Rights Defenders (CHRD) va culpar el Govern xinès d'incomplir el seu compromís pels Jocs Olímpics de permetre la llibertat de premsa i de manifestació. "La Xina ha castigat a la gent que va concedir entrevistes (a periodistes) o va sol·licitar permisos per manifestar-se, el que trenca la seva promesa de permetre la llibertat de premsa i les manifestacions a les 'zones de protesta' durant els Jocs", va assenyalar l'organització en un comunicat." Si el Comitè Olímpic Internacional (COI) i els líders d'EUA i l'UE mantenen el seu silenci, davant de les promeses trencades que han rebut a canvi de les seves peticions de llibertat, perdran la seva credibilitat i es convertiran en còmplices dels abusos de la Xina Olímpica," agrega la nota.

La majoria de protestes, pacífiques, s'han dut a terme sense sol·licitud, com en el cas dels activistes estrangers de Free Tibet Campaign, que sabia per endavant que no anaven a rebre el permís per estar considerats com una "amenaça contra la unitat nacional". Els activistes protibetans, que han dut a terme protestes gairebé a diari, van ser detinguts i es va deportar als seus països d'origen.

Al llarg d'aquests dies s'han fet detencions per la més mínima alteració de l'ordre públic o simplement per voler informar al món de la realitat "oculta". El món que cada dia veia un Beijing esplendorós en realitat veia un petit fragment deformat i silenciat, com un miratge. No s'ha parlat de les persecusions religioses, ni de l'explotació laboral i salvatge (inclòs l'infantil). El gran drama de Xina és l'explotació i l'esclavitud infantil al servei del nostre consumisme i res d'això no canvia amb els JJOO, al contrari.

I aquesta permisivitat i silenci per què? per desgracia al Sistema l'importa més que Xina sigui una nova potencia mundial, una peça imprescindible pel sistema econòmic mundial que no pas la Dignitat, Respecte i Llibertat de la Vida Humana.

Comentaris

Entrades populars